12 maart 2016
Inhoud
 Lezing Violina Jeliazkova
Aanstaande dinsdag lezing door Jos Stelling.

klik hier voor een webversie.

 
Lezing Violina Jeliazkova

Afgelopen woensdagmiddag vertelde beeldwerkster Violina Jeliazkova de aanwezigen respectvol over haar professie als beeldbewerkster. Violina begon haar presentatie met haar definitie van schoonheid. Wat vinden wij daar met z’n allen van en hoe ziet men dat mondiaal? Met het treffende voorbeeld van een onbewerkte foto van een portret van een vrouw dat vervolgens door tal van internationale beeldbewerkers was bewerkt toonde ze dat zeer overtuigend aan.
Het werk van Violina lijkt van een verbluffende eenvoud tot dat je een kijkje in haar keuken van de ‘gelaagdheid’ van haar Photoshop-ducumenten mag nemen. Voorbeelden van ogenschijnlijk eenvoudige retouches maar van een ongekend hoogwaardig niveau.

  Naar boven   
 
Aanstaande dinsdag lezing door Jos Stelling.

Aanstaande dinsdag, 15 maart, is iedereen van harte welkom bij de [gratis] pro•lezing van Jos Stelling in de collegezaal van het Grafisch Lyceum Utrecht. Jos stelt het zeer op prijs wanneer je een vraag voor hem meeneemt welke je tijdens de lezing aan Jos kunt stellen. Deze lezing zal daardoor zeker een interactieve beleving worden.

Stelling is een autodidact die veel indruk maakte met zijn eerste film: Mariken van Nieumeghen. De film was buitengewoon succesvol, zowel in Nederland als daarbuiten. De film werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het Filmfestival van Cannes. In één klap was de naam van Stelling gevestigd.
Jos Stelling heeft veertien films gemaakt en won vele nationale en internationale prijzen, zowel voor zijn films als voor zijn gehele oeuvre waaronder negen Gouden Kalveren, een Gouden Roos, twee Gouden Gryphons en de St. Petersburg prijs. In 1996 werd hij benoemd tot 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw' voor zijn bijdrage aan de cinematografie. 
Jos Stelling nam in 1981 het initiatief voor de Nederlandse Filmdagen (nu bekend als het Nederlands Film Festival. Stelling bleef tot 1991 nauw betrokken bij de organisatie het festival.
Stelling is eigenaar van twee filmhuizen in Utrecht: Springhaver (sinds 1978) en het Louis Hartlooper Complex (sinds 2004).

  Naar boven   
Nieuwsbrieven Archief