november 2011
Inhoud
 Open avond 10 november
Reizende tentoonstelling laaggeletterdheid
Grafisch geluk
Game in de City
Inspiratiedag 15 december
Boekkunstbeurs

klik hier voor een webversie.

 
Open avond 10 november

Je bent donderdagavond 10 november van 18.00 tot 21.00 uur van harte welkom op de open avond van het Art & Design College waar je informatie kunt krijgen over alle [nieuwe] cursussen, de trainingen en de opleidingstrajecten DTP, Grafisch vormgeven, Motion Graphic Design, Webdesign & publishing, Illustreren en Handboekbinden. Ook kun je deze avond alle informatie krijgen over de cursussen App's, Cinema 4D en Social Media.
  Naar boven   
 
Reizende tentoonstelling laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid komt bij anderhalf miljoen Nederlanders voor. In alle lagen [en alle kleuren] van de samenleving. De derde jaars cursisten van de avondcursus Grafisch Vormgeven hebben daar twee jaar geleden, als eindpresentatieproject, vorm aan gegeven. Drie panelen vol met sprekende teksten en beelden om de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan. Deze beelden zijn tijdens hun eindpresentatie opgevallen. Het ROC midden Nederland, de Gemeente Zeist hebben samen met het het Art & Design College van het Grafisch Lyceum Utrecht het initiatief genomen deze beelden als reizende tentoonstelling door Nederland te laten gaan. De tentoonstelling heeft al in menig gemeentehuis gestaan. Nu hebben enkele ziekenhuizen [waaronder het UMC] aangegeven laaggeletterdheid middels deze tentoonstelling onder de aandacht te willen brengen.

Aan het terugdringen van laaggeletterdheid kunnen wij vanuit het Art & Design College een blijvende bijdrage leveren. Met onze gezamenlijke inspanningen in conceptuele aanpak, creativiteit, typografie en visuele vertaling kunnen wij diverse initiatieven op een 'aparte' wijze blijven ondersteunen.
  Naar boven   
 
Grafisch geluk

Museum Hilversum brengt dit najaar in samenwerking met Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Beeld & Geluid een overzicht van 100 jaar Nederlandse grafische vormgeving. Met politieke en reclame affiches, verpakkingen tot en met de Kwadraat-Bladen en bijzondere affiches uit de hoogtijdagen van het Nederlandse ontwerp met onder meer Wim Crouwel, Dick Bruna, Otto Treumann, Mart Kempers en Dick Elffers. Grafische vormgeving bij de omroepen en een overzicht van hedendaagse ontwerpers, onder wie Hansje van Halem, René Knip, Harmen Liemburg, Michiel Schuurman, Job Wouters en Richard Niessen.

Steendrukkerij de Jong & Co 1911-1994
Aanleiding voor de tentoonstelling is het onderzoek naar steendrukkerij de Jong & Co, van 1911 tot 1994 gevestigd in Hilversum. Bij deze kwaliteitsdrukker werkte de voorhoede van de Nederlandse ontwerpwereld. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw vormde het bedrijf een knooppunt voor de culturele voorhoede. Ontwerpers kregen hier alle ruimte om te experimenteren met druktechnieken. Met de toonaangevende Kantinetentoonstellingen en de uitgave van de beroemde Kwadraat-Bladen begaf de drukkerij zich op het snijpunt van grafische vormgeving, beeldende kunst, literatuur, architectuur en muziek. Met het overzicht van deze belangrijke drukkerij en de hieraan gebonden ontwerpers, wordt de ontwikkeling van het grafische vak in de afgelopen eeuw in beeld gebracht. Tevens geeft de tentoonstelling met zijn vooroorlogse politieke affiches en met de reclame en culturele affiches een prachtig beeld van de 20ste eeuw.

Naast grafische hoogtepunten uit de vorige eeuw, besteedt de tentoonstelling aandacht aan grafisch ontwerpers die op dit moment de voorhoede vormen. Zij bezingen, ondanks de technologische voor-uitgang, in alle toonaarden de liefde voor het typografisch ontwerp en een ambachtelijk werkproces. Met deze gelijktijdige vooruit- en terugblik vanuit het perspectief van het ambacht, beschouwt de tentoonstelling de ontwikkelingen in het grafische vak, dat juist nu enorm in beweging is.
Grafisch Geluk tot 5 februari in museum Hilversum. www.museumhilversum.nl
  Naar boven   
 
Game in de City

Wil jij praten met de makers van Killzone 3, Gatling Gears en de co-developers van Deus Ex? Kom dan naar de Dutch Game Garden masterclasses: 25 november tijdens Game in the City! Leren van de allerbesten, dat doe je tijdens de masterclasses die Dutch Game Garden organiseert.

Hermen Hulst, managing director van Guerrilla Games (de beroemdste gamestudio van Nederland) vertelt hoe je als Nederlandse developer uitgroeit tot wereldspeler. Edwin van Gessel van Vanguard Games spreekt over The art of Gatling Gears, Jan-Lieuwe Koopmans van Engine Software gaat de diepte in over het optimaliseren voor de ARM processor-architectuur en Rudy Massar (Guerrilla Games) leert je over efficiënte character workflow. Verder verklapt Ard Bonewald van RealGames zijn 10 things I hate about game designers en Pim Bouman van Gamious laat zien hoe je succesvol bent én blijft in de gamesbusiness. Jurjen Katsman van Nixxes heeft de PC-versie van Deus Ex mede-ontwikkeld en maakt duidelijk dat dit iets heel anders is dan simpelweg van het ene platform naar het andere poorten. Dat ontdek je tijdens zijn masterclass The Business of Co-development.

Workshops
‘Game-advocaat’ mr. Olivier Oosterbaan helpt gamebedrijven met licensies, contracten en onderhandelingen over intellectueel eigendomsrecht. Meld je dus aan voor zijn workshop Game-law in de praktijk. Andere workshops worden verzorgd door Joris de Man (componist van de soundtrack van Killzone3) het Gamefonds en Jan Pieter van Seventer van Dutch Game Garden. Daarnaast organiseert Startup Weekend matchmaking sessies tussen jou en jonge ondernemers.

De masterclasses vinden plaats op 25 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort, op loopafstand van het station. Er zijn geen kosten aan de masterclasses verbonden. Vanuit Game in the City wordt slechts een verplichte cateringbijdrage van 15 euro gevraagd.
Let op: er is beperkt plaats en het gaat snel met de inschrijvingen. Wees dus op tijd! Bekijk het volledige programma hier:
http://www.dutchgamegarden.nl/UserFiles/Docs/Programma_Masterclasses_2011.pdf

Schrijf je in via: http://www.gameinthecity.nl/2011/inschrijven/inschrijven-gitc-25-11
Vergeet niet het Facebook-event te checken: https://www.facebook.com/event.php?eid=125451377560325

Over Dutch Game Garden
Dutch Game Garden is aanjager van de Nederlandse game-industrie. Wij [ook het Grafisch Lyceum Utrecht…] zijn er voor studenten, starters en volwassen bedrijven. We faciliteren bedrijvigheid door het bieden van betaalbare werkruimtes, het begeleiden van jonge ondernemers, het organiseren van game-gerelateerde evenementen en het beheren van een sociaal netwerk voor studenten en professionals. Dutch Game Garden heeft een eigen gebouw voor huisvesting van bedrijven en koppelt kennisinstellingen, ondernemers en financiers aan elkaar. Meer info op: http://www.dutchgamegarden.nl
  Naar boven   
 
Inspiratiedag 15 december

Donderdag 15 december van 9.00 tot 21.00 uur!
Hou deze dag vrij of máák 'm vrij...
Laat je deze hele dag inspireren door boeiende lezingen in de collegezaal en geweldige presentaties in het atrium. Er is echt veel bijzonders te zien. Het definitieve programma volgt met een Nieuwsbrief 'special' die helemaal in het het teken van ID2011 staat.
Kijk deze maand op www.artdesigncollege.nl voor extra informatie.
  Naar boven   
 
Boekkunstbeurs

Jaarlijks organiseert de Stichting Handboekbinden samen met de Stichting Drukwerk in de Marge de Boekkunstbeurs in de Pieterskerk, Leiden.
Op deze beurs een ruim aanbod aan papier, gereedschap, materialen en bijzonder drukwerk. Je kijkt je ogen uit. Bijzondere marmers, bijzonder leer- en grassoorten, prachtige unica's op het gebied van hoogdruk, fraai prentwerk en tal van kunstenaars die hun unieke producten tonen. Het Art & Design College presenteert zich ieder jaar met hetgeen er tijdens de 2-jarige avondopleiding handboekbinden en de 1-jarige opleiding boekrestauratie gemaakt wordt. Daarnaast zijn er tal van demonstraties, (mini)workshops en speciale workshops boekbinden, papiermaken, drukken enz. voor kinderen.
Een bijzonder aan te bevelen beurs met een inmiddels behoorlijk internationaal karakter. Aanstaande zaterdag 5 november (10.00-17.00 uur) en zondag 6 november (11.00-17.00 uur). Pieterskerk Leiden.
Voor routebeschrijving en parkeren bij de kerk: www.pieterskerk.nl
  Naar boven   
Nieuwsbrieven Archief