november 2012
Inhoud
 ID2012 Inspiratiedag voor creatieven

klik hier voor een webversie.

 
ID2012 Inspiratiedag voor creatieven

Programma donderdag 22 november 2012.
Onderstaand de lezingen in de collegezaal en alle activiteiten in het atrium van het Grafisch Lyceum Utrecht.

…………………………………………………………………………………….
Programma Collegezaal

…………………………………………………………………………………….
Avalanche Amsterdam
Lezing: Peter van der Helm.
Thema: Bont voor dieren.
Tijd: 9:00 - 10.00 uur.
Locatie: Collegezaal.

Peter van de Helm, creative director, ontwierp o.a. campagnes als die met Edgar Davids op het Nationale Nederlanden gebouw, bedacht het concept voor de Fanta couche en de kiloknaller voor Wakker Dier waar hij de NRC Charity Award mee won. Peter bijt deze inspiratiedag voor creatieven het spits af met zijn campagne voor Bont voor Dieren en zal er iedere creatief op onnavolgbare wijze mee inspireren.

…………………………………………………………………………………….
Airbrushacademie, Airbrush Services Almere.
Lezing: Eric Kos (Airbrush Services Almere) en Bas van Duiyvenbode (Airbrush Academie)
Thema: Airbrush into the next level.
Tijd: 10:00 - 11.00 uur.
Locatie: Collegezaal.

In deze tijd lijkt airbrush een outdated techniek. Voor velen in dit digitale tijdperk een back to the roots ervaring of een eerste kennismaking met het kunstzinnige fenomeen airbrush. Met echte verf en echte lucht. Airbrush heeft zijn weg gevonden naar veel nieuwe toepassingsgebieden. Denk b.v. aan Specialpaint op motoren, muurschilderingen, bodypaint, modelbouw / maquettebouw, fotorealistisch portretwerk (schilderijen), visagie en overledenzorg. Taarten, bonbons en bloemen horen er ook bij… Ook in de industrie en de techniek hoek wordt de airbrush veelvuldig gebruikt. De Airbrushacademie geeft airbrushlessen op o.a. de Universiteit van Amsterdam, de opleiding voor keramiekrestauratie/papier en hout restauratie en diverse ROC's in het land voor o.a. auto/motorschade herstel en lichamelijke verzorging (visagie) en aan enthousiaste studenten van creatieve vakrichtingen.

…………………………………………………………………………………….
Cult Dealer Enzo
Lezing: Mariangela De Lorenzo
Thema: brainstorm en conceptontwikkeling. Aan de hand van brainstormtools zal Mariangela studenten meenemen in de wereld van gestructureerde chaos en de daaruit voortvloeiende creativiteit.
Tijd: 11:00 - 12:00 uur.
Locatie: Collegezaal

Mariangela de Lorenzo
Geboren en getogen in Utrecht besloot Mariangela, na zowel Strafrecht als Filmwetenschappen gestudeerd te hebben, totaal irrationeel en ondoordacht de stad te verlaten en de liefde te volgen. Ze woonde achtereenvolgens in Hong Kong, Berlijn en Santiago (Chile), waar ze in vier jaar tijd zoveel als mogelijk disciplines aftastte. In 2010 richtte ze na terugkomst in haar thuishaven het experimentele platform Cult Dealer Enzo (CDE) op, dat fungeert als persoonlijke, zakelijke en ideeën incubator. In juni 2012 organiseerde CDE in drie maanden tijd het driedaagse Cultfest, Utrechts eerste crowdsourced en crowdfunded festival, in acht werfkelders aan de Oudegracht. Anno 2012 werkt Mariangela als conceptontwikkelaar en creatief procesmanager. Voor Kracht van Innovatie en Creativiteit zal zij ons meenemen in de wereld van gestructureerde chaos en de daaruit voortvloeiende creativiteit. Onderwerpen die aanbod komen zijn oa: Hoe een persoonlijke ontdekkingsreis innovatie op zakelijk gebied kan voortbrengen hoe het verbinden van rechter- en linkerhersenhelften creativiteit bevordert synergetische creativiteit en innovatie voortvloeiend uit crowdsourcing.

…………………………………………………………………………………….
Adobe. Campus day
Lezing:
Thema: Nieuws van Adobe.
Tijd: 12:00 - 13:00 uur
Locatie: Collegezaal

Invulling blijft een verrassing.

…………………………………………………………………………………….
Differ, Institute for Plasma Phisics
Lezing: Arian Visser.
Thema: Fusion Road Show.
Tijd: 13:30 - 14:15 uur.
Locatie: Collegezaal.

De Fusion Road Show is een wervelwind van spel, indrukwekkende beelden, film en live experimenten over de toekomst van energie. De show brengt fusie-energie tot leven op het podium in een mix van theater en wetenschap. Met gebruik van drama, experimenten op het podium en het actief betrekken van de toehoorders vertelt de show in drie kwartier het verhaal over fusie-energie als onuitputtelijke energiebron.

…………………………………………………………………………………….
Paper Desk
Lezing: Menno van den Bosch.
Thema: Creatief met papier.
Tijd: 14:15 - 14:45 uur.
Locatie: Collegezaal.

Paperdesk is het(papier)adviesorgaan voor grafisch ontwerpers, reclamebureaus en eindgebruikers van grafische producten. Tijdens deze lezing zal Menno van den Bosch je meevoeren naar de inspirerende creatieve wereld van papier.

…………………………………………………………………………………….
Mariska Bijl, Fokko Taminga, Gijs Wortel
Lezing: Mariska Bijl, Fokko Taminga, Gijs Wortel.
Thema: Inspiratie voor 'Bulletproof' graphic results.
Tijd: 14:45 - 15:30 uur.
Locatie: Collegezaal.

Mariska Bijl van Calff & Meischke, een bijzondere drukkerij gevestigd in het hart van Amsterdam waar kwaliteit de boventoon voert, Fokko Tamminga, gedreven inspirator van grafisch ontwerpers en directeur van drukkerij Ando in Den Haag én Gijs Wortel, Gijs Wortel, ook wel de ambassadeur van de boekbinders genoemd, zullen je inspireren met een lezing die je, als creatief, recht tussen de ogen raakt…

…………………………………………………………………………………….
Un-Real
Lezing: Joost Spek.
Thema: Foto’s tot leven brengen met 3D content.
Tijd: 15:30 - 16:15 uur.
Locatie: Collegezaal.

'Hoe combineer je het werkelijke met het onwerkelijke?' Een lezing over de techniek van camera mapping en hoe je die kunt gebruiken. Joost Spek geeft uitleg hoe Un-Real, makers van 3D-packshots en -animaties, te werk gaat. Een inspirerende lezing waarin Joost laat zien hoe je, door een 3D-model te combineren met fotografie, indrukwekkende beelden kunt realiseren en welke processen daarbij komen kijken.

…………………………………………………………………………………….
JPGDance
Lezing: Max Mooij
Thema: Open source Content Management Systeem.
Tijd: 16:15 - 17:00 uur.
Locatie: Collegezaal.

JPGDance realiseert online ambities op basis van open source Content Management systemen: Joomla websites, WordPress websites, Magento webshops, Ledenplatformen voor verenigingen of branches, Magento, Joomla en WordPress Extensions.

…………………………………………………………………………………….
Mr.Beam
Lezing: Mo Assem.
Thema: Videomapping.
Tijd: 17:00 - 17:45 uur.
Locatie: Collegezaal.

Mr.Beam is een jong creatief bedrijf, opgericht door Ruben van Esterik en Mo Assem, dat zich hoofdzakelijk op videomapping richt. Deze relatief nieuwe techniek biedt geheel nieuwe dimensies voor bewegend beeld. Waar men vroeger alleen witte platte projectievlakken gebruikte, daar kan tegenwoordig vrijwel alles dienen als canvas! Dit biedt designers onnoemelijk veel mogelijkheden en dat leidt tot inspirerende nieuwe combinaties van animatie en fysieke ruimtes. Mr.Beam probeert het maximale uit deze nieuwe technieken te halen en dat heeft ertoe geleid dat het bedrijf in korte tijd een indrukwekkend portfolio heeft opgebouwd, met videomapping projecten voor onder andere grote multinationals als H&M en Coca Cola, maar ook voor festivals als het Licht Festival Gent en Glow in Eindhoven en de projectie op de domtoren in Utrecht met VJ's.

…………………………………………………………………………………….
100 jaar Hollandse Mediæval.
Lezing: Hans van Maanen.
Thema: 100 jaar Hollandse Mediæval.
Tijd: 17:45 - 18:30 uur.
Locatie: Collegezaal.

Dit jaar bestaat de letter Hollandse Mediaeval van Sjoerd H. de Roos 100 jaar. In 2007 werd de letter nieuw leven ingeblazen door Nederlandse letterontwerper Hans van Maanen. De Hollandsche Mediaeval werd door hem vakkundig gedigitaliseerd en zelfs uitgebreid op basis van letterproeven en de originele tekeningen van De Roos. De Hollandsche Mediaeval is dus na een eeuw opnieuw verkrijgbaar en kan door ontwerpers weer gebruikt worden. Laat je inspireren door dit 100 jaar oude lettertype van deze meestertypograaf.

…………………………………………………………………………………….
Studea
Lezing: Peter Villevoye.
Thema: Adobe Muse en Edge Animatie.
Tijd: 18:30 - 19:45 uur.
Locatie: Collegezaal.

Adobe Muse:
Het ontwerpen en uitvoeren van kleine tot middelgrote websites is dankzij het nieuwe programma Adobe Muse een makkelijke taak geworden. Omdat het programma sterk doet denken aan de vriendelijke werkwijze en interface van Adobe InDesign, spreekt Muse grafisch ontwerpers sterk aan. De software gaat ook heel handig om met de principes van modern webdesign, zonder dat je lastig wordt gevallen met HTML-taal, technische scripts en allerlei andere programmeer-codes.
Adobe Edge Animate:
Animaties trekken aandacht, verlevendigen een ontwerp en verduidelijken een verhaal. Ze worden tegenwoordig niet alleen gebruikt als banners in websites, maar ook in apps voor smartphones en in digitale publicaties voor tablets. Met het verschuiven van Flash naar HTML als standaard animatie-techniek, was er behoefte aan een nieuw en vriendelijker gereedschap voor het maken van animaties. Adobe heeft daarvoor het nieuwe programma "Edge Animate" ontwikkeld. In één jaar tijd heeft het een prettige interface gekregen en biedt het vele fraaie visuele mogelijkheden.

…………………………………………………………………………………….
Tablet Publishing
Lezing: Aad Metz.
Thema: Tablet publishing.
Tijd: 19:45 - 21:00 uur
Locatie: Collegezaal.

Adobe heeft met de CS6 versie van InDesign een grote stap gemaakt op het gebied van het aanmaken van digitale tijdschriften. Hierbij heeft Adobe, zoals gebruikelijk, weer goed geluisterd naar de eindgebruikers. De nieuwe Tablet publishing opties van InDesign CS6 de revue passeren. Tevens wordt stilgestaan bij het vormgeven van een digitaal tijdschrift. Hoe moet een pagina worden opgezet, zo dat ie prettig leest op een tablet? Hoe moet de typografie worden aangepast? Zijn er op dit gebied verschillen tussen de iPad 1 en 2 en de Nieuwe iPad 4? Interactiviteit kan worden toegevoegd aan een tijdschrift voor de tablet, maar hoe wordt dit efficiënt gedaan? Wat zijn does en don'ts voor het vormgeven van een digitaal tijdschrift. Een en ander zal worden geïllustreerd aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. De avond zal dus deels gaan over de techniek binnen Adobe InDesign CS6 en hoe een dergelijk document moet worden opgezet en op het gebied van vormgeving die het tijdschrift een toegevoegde waarde meegeeft.

…………………………………………………………………………………….


Programma Atrium en kop van de A- en B-C-vleugel.

…………………………………………………………………………………….
• Adobe [Campus day, Lightpainting Photogame]
Een bijzonder 'verlichtende' belevenis en natuurlijk al het nieuw van Adobe. De Campus Day is hét Adobe Evenement voor creatieven!

…………………………………………………………………………………….
• Amac [iPad mini en verdere noviteiten]
Niet alleen de iPhone, de iPad mini en de iMac zijn nieuw, het nieuwste en inspirerende van Apple zie je tijdens deze inspiratiedag. Je kunt natuurlijk ook met al je vragen bij Amac tergt.

…………………………………………………………………………………….
• Airbrushacademie, Airbrush Services Almere
[Demonstratie en workshop] Materialen, airbrushes, verven, compressoren, genoeg om over te vertellen en te laten zien om je enthousiast te maken voor deze bijzondere techniek. Het is ook mogelijk om zelf een stukje te airbrushen en te voelen hoe dat "vroeger" ging. Een kennismaking met een oude techniek die op veel verschillende manieren wordt toegepast. Wat te denken van taarten, motoren en lichamen?

…………………………………………………………………………………….
• Cult Dealer Enzo [Masterclass]
Hoe een persoonlijke ontdekkingsreis innovatie op zakelijk gebied kan voortbrengen hoe het verbinden van rechter- en linkerhersenhelften creativiteit bevordert synergetische creativiteit en innovatie voortvloeiend uit crowdsourcing.

…………………………………………………………………………………….
• Bron | Kerpha [Drukwerkveredeling, grafische afwerking]
Al het nieuwe om drukwerk te veredelen en op bijzondere manieren af te werken. De specialisten van Bron | Kerpha kunnen je er alles over vertellen en laten zien.

…………………………………………………………………………………….
• Schölvink [Casusbehandeling workshop]
Klanten die niet betalen, je eigen bedreig beginnen of eindigen, duurwaarders en 'de bank' Alles wat te maken heeft met creatief ondernemen komt aan de orde. Voor nu en later.

…………………………………………………………………………………….
• Hollandse Mediæval [Tentoonstelling]
Op voorspraak van Peter Villevoye en door Peter en het ADC vorm gegeven. Een uniek overzicht ter gelegenheid van het typografische werk van S.H. de Roos, in het bijzonder de Hollandse Mediaeval. Het alfabet wordt op unieke wijze ten toon gesteld en er is veel over de letter te zien en te lezen. Het materiaal voor deze tentoonstelling is beschikbaar gesteld door Hans van Maanen, Henk Gianotten, Dick Ronner en Monotype, Museum Stichting Lettergieten.

…………………………………………………………………………………….
• Plantin Instituut voor Typografie
[Expert classes typografie] Het insti­tuut is geno­emd naar Christoffel Plantin, de belan­grijkste drukker-uitgever van de twe­ede helft van de 16de eeuw, die bekend stond om zijn onder­ne­mer­schap en de grote inhou­de­lijke en mate­riële zorg die hij aan zijn uit­ga­ven bes­te­edde. Het Plantin Instituut voor Typografie is geves­tigd in en werkt nauw samen met het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet UNESCO Werelderfgoed in Antwerpen. Het Plantin Instituut zal tijdens deze inspiratiedag de creatieven op passende wijze inspireren met voorlichting over de werkzaamheden van het Instituut. Kiki Rörsch-Douwes kan je er op deze inspiratiedag alles over vertellen.

…………………………………………………………………………………….
• Leapfrog [3D-printing]
Bij Mathijs Kossen van Leapfrog kan je 'leuke' designs printen en de toegevoegde waarde van een 3D printer in de wereld van creative design beoordelen. Een boeiende techniek welke tal van nieuwe toepassingen kent.

…………………………………………………………………………………….
• Paperdesk [Creatief met papier]
Het (papier)adviesorgaan voor grafisch ontwerpers, reclamebureaus en eindgebruikers van grafische producten John Fontijn Productadviseur Paperdesk zal je inspireren met zijn enorme voorraad papiermodellen en je uitdagen om vooral mee te doen een de bijzondere PaperdeskChallenge...

…………………………………………………………………………………….
• Smurfit Kappa [Kartonnage]
Smurfit Kappa heeft een enorme hoeveelheid specifieke kennis over verpakkingen, verpakken en verpakkingsmachines. Deze kennis stellen zij ter beschikking aan alle creatieven.

…………………………………………………………………………………….
• Arno Versteegh [Kunstboekbinden]
Geeft inspirerende uitleg over alles wat met boekbinden te maken heeft en laat je de kunst van het boekbinden zien.

…………………………………………………………………………………….
• Grafische Groep Matthys [Creatieve koudfoliedruk]
Het is evolutionair bepaald dat 'beweging' altijd de aandacht trekt. Mochten we als mens vroeger geen beweging opgemerkt hebben, dan waren we simpelweg allemaal 'opgegeten'. Het zien van beweging maakt dus deel uit van onze meest instinctieve reacties en is noodzakelijk om te overleven. Aangezien beweging dus altijd voor 'aandacht' zorgt is het dus de kunst om beweging te simuleren om ergens de aandacht op te vestigen. Dat is wat Grafische Groep Matthys op unieke wijze doet. Een schitterende inspiratiebron voor creatieven.

…………………………………………………………………………………….
• Jan van de Bor [Kartonmodelbouw]
Het maken van papieren/kartonnen modellen is weer helemaal 'in'. De onderwerpen van de modellen zijn heel gevarieerd. Bijna elk interessegebied is wel in karton uit te beelden. Schepen, vliegtuigen en voertuigen. Bouwwerken, van kastelen tot kathedralen. Maar ook dieren en antieke instrumenten. Laat je inspireren door de ongekende mogelijkheden van het bouwen met karton.

…………………………………………………………………………………….
• Canon [Bijzonder foto en print event]
Samen met Canon gaan we een 'Wall of Fame' realiseren. Zorg dat je zelf voldoende artistieke, inspirerende of wonderlijke foto's op een stick bij je hebt die op groot formaat uitgeprint kunnen worden om zo 'on-the-spot' de 'Wall of Fame' samen te stellen ter inspiratie van iedereen. Heb je geen foto's bij je: er is een fotograaf aanwezig om je op de foto te zetten die vervolgens een plek krijgt in de 'Wall of Fame'.

…………………………………………………………………………………….
• Papyrus [Papier]
Van monsters en dummies tot papierspecificatie en advies, Papyrus wil de kennis en ervaring die zij de afgelopen jaren hebben opgedaan delen. Aan alle creatieven die 'iets' met papier hebben.

…………………………………………………………………………………….
• Paul Ruks [Grafiek]
Het werk van Paul bestaat voornamelijk uit etsen en zeefdrukken. Daarnaast zijn creativiteit en humor belangrijke ingrediënten in zijn werk.

…………………………………………………………………………………….
• Heez [Graffiti]
Aan de 'achterkant' van de graffiti van Steve Jobs, [Heez, ID2011] wordt op deze inspiratiedag door Heez wederom een bijzonder historisch persoon geportretteerd. Deze persoon heeft wel een hele bijzondere relatie met het Grafisch Lyceum Utrecht en de grafische vakken in het algemeen. Hou de making-off in de gaten. Het is meer dan de moeite waard en je laten inspireren door Heez in niet zo moeilijk. Hij vertelt je graag alles over zijn artistieke graffiti.

…………………………………………………………………………………….
• Blaupers [Historisch drukken anno 1680]
Bert van Toor zal op deze inspiratiedag op de historische Blau-pers drukken maken precies zoals ze ook in 1680 werden gemaakt. De Blau-pers is een uniek, waardevol 'stuk' Utrechts Grafisch Erfgoed en echt heel bijzonder om deze pers op deze inspirerende dag in werking te zien.

…………………………………………………………………………………….
• Trapdegelen [Historisch drukken anno 1890 met Monotypetekst]
Net zo bijzonder maar van iets latere datum: drukken met de trapdegel. Zonder elektra alleen met'beenkracht' en oog voor een perfecte druk. Op deze pers worden deze dag bijzonder drukken gemaakt van een stuk tekst gezet door het Museum Stichting Lettergiete op de Monotype over S. H. De Roos en de letter de Hollandse Mediaeval. Daarnaast worden er ook drukken gemaakt van grafisch werk anno 2012.

…………………………………………………………………………………….
• Intertype.
Tijdens deze inspiratiedag kan je nog eenmaal genieten van de inponerende Intertype die door Geert van Daal aan het Grafisch Lyceum Utrecht is geschonken en voor ons 100-jarige bestaan door Joop Ernst en Geert van Daal weer 'operationeel' is gemaakt. Als het meezit kun je nog eenmaal genieten van het gerikketikt van het distribueren van de matrijzen, de geur en de prachtige 'versche' loden regels tekst. Na deze inspiratiedag wordt de Intertype opgenomen binnen de collectie van het in aanbouw zijnde Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten.

…………………………………………………………………………………….
• Mary Koperdraat [Kalligrafie]
Mary heeft 'schrijven' tot een kunst verheven en de traditionele kalligrafie in een hedendaagse context geplaatst. Deze dag is er bijzonder werk te zien en kun je alles te weten komen over de technieken, materialen en zijn er tal van voorbeelden te zien. Je wordt door het zien van dit alles vast enthousiast om zelf met creatieve kalligrafie aan de slag te gaan.

…………………………………………………………………………………….
• Danda [Design & Authoring]
D and A is (content) media producent en staat voor Design & Authoring. DandA schrijft en vervaardigt turnkey bedrijfs-websites, bouwt organisatiesoftware en bedenkt en maakt radio- en televisie-commercials. DandA is het One Stop Media Shopping bureau.

…………………………………………………………………………………….
• Bas Poolen [Kartonmodelbouw]
Bas mag wel dé autoriteit op het gebied van kartonmodelbouw genoemd worden met als specialisme Mircomodelbouw. Kom je verwonderen over deze inspirerende wereld van karton, lijm en eindeloos geduld. Bas vertelt je er graag alles over.

…………………………………………………………………………………….
• Vinke display [P.O.S. producten uit karton] Unieke displays waaruit passie spreekt.

…………………………………………………………………………………….
• Calff [Bijzonder drukwerk]
Het warme gevoel van de drukker in het hart van Amsterdam. Calff is een bijzondere drukkerij en maken écht heel bijzonder werk.

…………………………………………………………………………………….
• Drukkerij Ando [Inspiratie voor grafische vormgevers]
‘Ik heb een pracht stel gelijk gestemde medewerkers, die allemaal niet anders willen dan samen met de ontwerpers een perfect stuk drukwerk afleveren.’ Dat is al die jaren gelukt, en niet alleen voor klanten. De inmiddels vermaarde Ando-agenda gooit al jaren hoge ogen in nationale en internationale competities. Fokko Tamminga.

…………………………………………………………………………………….
• Gijs Wortel [Kunsthandboekbinder]
Boekbinder Gijs Wortel. [winnaar van de Grafische Cultuurprijs die elk jaar wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de grafische cultuur in Nederland.]

…………………………………………………………………………………….
• Monotype [Dr. P.A. Tiele-Stichting Museum Stichting Lettergieten]
Tijdens de inspiratiedag [en erna] kan iedereen zich laten inspireren door de tentoonstelling samengesteld door de Hans van Maanen en Peter Villevoye over de Hollandse Mediæval, de bijzonder fraaie letter die de bekende Nederlandse letterontwerper S.H. de Roos precies 100 jaar geleden heeft ontworpen.

…………………………………………………………………………………….
Presentatie prijswinnend werk 'Utrechtse karakters'.

…………………………………………………………………………………….
Omdat wij kennis delen belangrijk vinden is de toegang tot de presentaties in het atrium, de lezingen in de collegezaal, de creatieve workshops of welke activiteit dan ook: gratis. Voor iedereen.

…………………………………………………………………………………….
Tijdens id2012 kun je meedoen aan een van de inspirerende workshops over creatief ondernemerschap door Cult Dealer Enzo, Schölvink, Airbrush academie en aan de creatieve uitdaging van Bührmann Ubbens.

…………………………………………………………………………………….
D-Zone geeft je ter gelegenheid van ID2012 gratis een inspirerend tijdschrift mee!

…………………………………………………………………………………….
Tot ziens op donderdag 22 november 2012.
Een inspirerende dag voor creatieven.
  Naar boven   
Nieuwsbrieven Archief